17 maart 2014 Clara Ruizendaal Bewustzijn Reactie plaatsen
alles is liefde

Zekerheid in mijn leven. Hoe krijg ik dat eigenlijk?

Waarom zoek ik altijd naar zekerheid bij andere mensen? Zekerheid dat ik goed genoeg ben en dat ik erbij mag horen?

Zekerheid is een verlangen wat iemand nodig heeft, wanneer bepaalde pijnen in jezelf niet zijn opgelost. Pijnen die vooral met afwijzing te maken hebben. Pijnen die jou een gevoel van minderwaardigheid hebben gegeven. Situaties die jou het gevoel hebben gegeven dingen niet goed te kunnen en altijd wel ergens te falen. Je wilt graag ergens bij horen maar telkens lukt dit toch niet helemaal. Deze pijnen hebben een gat in je ziel geslagen omdat jij jezelf net zo bent gaan afwijzen als degene waarvan jij het gevoel hebt, dat jij daar door bent afgewezen. Dit afwijzen doe je vooral door altijd veel kritiek op jezelf te hebben, vaak zeer ongemerkt, maar direct aanwezig als je weer voelt dat je iets verkeerd hebt gedaan in de ogen van een ander. Door structurele afwijzing en kritiek naar jezelf toe ontstaat dan de afhankelijkheid die je hebt naar anderen toe, op zoek naar de bevestiging dat je zeker wel OK bent! Krijg je die niet dan verval je in nog meer afwijzing en nog meer kritiek naar jezelf.

Wat je door die erkennings afhankelijkheid totaal gaat vergeten is dat jij zelf de enige zekerheid in jouw leven bent, jij creëert namelijk jouw leven en dat is een absolute pure zekerheid. De twijfels die jij hebt bij het creëren van jouw leven doe JIJ jezelf aan of laat JIJ je aanbrengen door anderen, JIJ accepteert ze vervolgens weer als een deel van jezelf en zo krijg je een vastomlijnd geloof dat je werkelijke dingen niet goed doet!

Waarom zou je zo aan jezelf twijfelen of je nu dingen wel of niet goed doet?

Twijfel is een grote uiting van "ik weet het niet zeker"! Maar wat weet jij eigenlijk dan allemaal wel niet zeker? Weet je niet zeker wie je bent, wat je kunt, wat je bestemming is, wat je moet doen, hoe je het moet doen? Is het leven niet net juist daarvoor om dit allemaal te onderzoeken en te ervaren? Wordt je daar nou net juist niet veel krachtiger van als ziel als je dit allemaal onbevangen zou kunnen onderzoeken? 

Je hebt een onterechte diep ingebedde angst dingen verkeerd te doen. Je zoekt zekerheid in deze angst over al deze vragen bij anderen maar er zijn maar heel weinig mensen in deze wereld die deze vragen voor jou objectief kunnen beantwoorden! JOUW weg is die van hun niet en anders om ook niet!

Oplossing

De enige oplossing is los te komen van de angst het verkeerd te doen, wat is nou namelijk verkeerd aan het proberen te doen wat je moet doen? NIETS!! Als mens kun je niet FALEN, JIJ bent degene die geen waardering heeft voor de minste en de grootste successen die jij behaalt, JIJ bent namelijk je eigen grootste KRITIEKGEVER! Jij bepaalt of je FAALT of niet ook al vinden anderen dat jij wel faalt…… Laat je deze kritieken binnenkomen of niet? Heb jij je wel eens afgevraagd waarom mensen kritieken geven? Kritiekgevers zijn namelijk net zo onzeker als JIJ, zij geven dagelijks zo ontzettend veel kritiek aan zichzelf in alles wat ze denken niet goed te doen en als ze zien dat jij hetzelfde doet, schromen ze niet om de kritiek naar jou toe dunnetjes over te doen! Vaak nog eens totaal onbewust ook en zien ze absoluut niet dat ze aan het spiegelen zijn!

Leiden door anderen

Het enige moment dat je faalt is wanneer JIJ je leven laat leiden door anderen en JIJ geen eigen richting meer geeft terwijl je alle mogelijkheid hebt om dit wel te doen! Op het moment wanneer je dit doet, is dit het ingebedde gedrag wat lijkt op het gedrag van een kind, misschien wel het innerlijk kind in jou die nog steeds niet de verantwoordelijkheid durft te nemen voor het eigen leven, die nog steeds de zekerheid zoekt bij de ouders en anderen, die jou vertellen dat je dingen wel goed doet! Het innerlijk kind wat nog steeds vind dat je niets voorstelt vergeleken bij de anderen en op kijkt naar alle grote en volwassen mensen in de wereld.

Diep verborgen en belemmerend in je leven

Vaak zijn deze emoties en blokkades ook diep voor jezelf verborgen en belemmeren ze jou in je leven. Richt je op jezelf, hou van jezelf, steun jezelf in dit proces, vertel jezelf dat je wel alles kan en dat alles goed is, wat je doet, als je het maar doet! Begeleidt je zelf als een ouder, die haar kind telkens vertelt dat hij/zij er mag zijn. Maar doorzie ook dat vrijwel iedereen dezelfde emotionele processen kent en je daarom absoluut gelijkwaardig bent aan iedereen! Dit is een inzicht die je altijd bij je moet dragen, niemand is perfect namelijk… 

Geef jezelf zekerheid

Geef jezelf de zekerheid zoals een volwassene in balans dit kan hebben. Die weet, voelt en doet wat je nodig hebt om zo je doel in dit leven te bereiken. Je hogere zelf heeft al deze informatie en hoe meer jij bewust gaat zijn van jezelf en vooral weet dat het jouw leven is en dat jij degene bent die het leeft, dan kan iedereen nog zoveel kritiek hebben op de manier zoals jij het doet, maar omdat jij doet wat jij nodig voor jou vindt in dit leven, is het dus altijd goed wat je doet!!

Warme groet,

Clara Ruizendaal

Vind ik leuk!

Wil je op het artikel reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>