24 februari 2014 Clara Ruizendaal Bewustzijn 7 reacties
Spiritualiteit en voeding

Hoog Sensitieve Persoonlijkheid (HSP) en voeding

Wat mij toch best blijft verbazen zijn de vele adviezen betreffende HSP. Er wordt vrijwel nooit een link gelegd naar de werking van het lichaam en wat wel eens HSP zou kunnen veroorzaken. Je hersenen worden gevoedt door allerlei voedingstoffen en neurotransmitters. Op het moment dat er een tekort hiervan in je brein ontstaat, er te weinig energie voor de hersenen beschikbaar is of er ontwikkelen zich door verkeerde voeding, drugs, drank, roken en verkeerde medicatie uiteindelijk neurotoxines en hormonale disbalansen, dan kunnen je hersenen hun functie niet goed meer uitoefenen. Hierdoor kunnen de filters in je hersenen niet meer de juiste functie uitoefenen om jou te beschermen tegen allerlei prikkels van buiten af. Wanneer jij je niet meer kunt beschermen tegen allerlei overprikkelingen ben je een HSP'er en ik hoop dat ik je met dit artikel op weg kan helpen naar een leven met alle voordelen van HSP maar dan zonder alle negativiteit ervan.

Waarom heeft HSP zo mijn aandacht?

Sinds mijn geboorte neem ik dingen en energie waar die anderen blijkbaar niet konden waarnemen. Voor mij was een mens iemand in een groot kleurenveld en ik sprak met ze zonder dat er woorden werden gebruikt. Ik voelde hun pijn en emoties en zag ik in hun aura's wanneer ze logen. Daar heb ik als klein kind mijn hersens over gebroken, waarom mensen logen als iedereen het toch kon zien!? Ik voorspelde dingen en ik snapte niet echt waarom anderen dit dan niet wisten. Ik droomde voorspellend en in mijn dromen leefde ik ook in een ander leven waar de dingen net steeds iets anders waren dan in het werkelijke leven, maar gek genoeg wistte ik wel dat het ook allemaal echt zo was. Soms had ik serieus moeite om de feiten uit elkaar te halen. In het dorp waar ik opgroeide werd ik al snel bestempeld als zwaar gestoord nadat ik op mijn 13e jaar mijn natuurkunde leraar in de klas had verteld dat ik moleculen en atomen kon zien. Ik zag wanneer het warm werd, wanneer de lucht vervuild was en ik kreeg nog veel meer informatie uit de manier hoe de moleculen en atomen tegen elkaar aan ketsten of in strengen achter elkaar aan vlogen. Van de natuurkunde leraar moest ik alles maar eens op het bord komen uittekenen en toen ik klaar was, was hij ijzig stil en zei met een hele nare toon "ik begrijp niet hoe jij aan deze informatie komt, je hebt gelijk in alles wat je zegt, maar jij komt mijn klas niet meer in!" Rond die tijd begonnen ook mijn "epileptische aanvallen" waarvan ik nooit het gevoel had dat het epilepsie was. Het voelde alsof mijn hoofd overvol zat met informatie die mijn hoofd niet kon verwerken en ik op een of andere manier door mezelf 'uit te schakelen' alle overmatige achtergebleven informatie zo er uit kon gooien. Daarnaast begon ik al heel snel te merken dat wanneer ik cola dronk en suiker at ik dit overvolle gevoel in mijn hoofd veel sneller had. Ik moet 14 jaar zijn geweest toen ik mezelf op een gezondheidsdieet ging zetten en bepaalde dingen, tot ergenis van mijn moeder, absoluut niet meer wilde eten. Daarnaast had ik een zusje, vijf jaar jonger en haar hele jonge leven bestond uit huilen, buikpijn en zwaar hyperactief zijn. We hadden haar de bijnaam "Zoef de Haas" gegeven, zo hyperactief was ze! Heel vaak trok ze mijn handen naar haar buik en haar onderbenen, ze zei dan altijd dat ze zichzelf zoveel rustiger voelde. Je begrijpt, ik ben zelf een op en top HSP'er en mijn zusje net zo, toch had ik na mijn 17e jaar toen ik uit huis weggegaan was en ik precies kon bepalen wat ik at, nergens geen last meer van had. Ik wist ook precies wat ik wel of niet moest doen om mezelf veel beter te voelen dan voorheen.

Je begrijpt wel dat mijn verleden mij op het pad heeft gebracht van de orthomoleculaire voedingsleer en ik tijdens mijn werk als Holistisch orthomoleculair coach/voedingsdeskundige, ik al gauw een expertise ging ontwikkelen in huilbaby's en in mensen met dezelfde gevoeligheden zoals ik ze had. We hadden er destijds andere benamingen voor hetgeen dat nu HSP wordt genoemd.

Hoe ziet dit er energetisch uit?

26 jaar geleden toen ik mijn praktijk begon als holistisch orthomoleculair coach/voedingsdeskundige was er nog zo weinig bekend over het HSP, de werking van de hersenen en de overgevoeligheid voor voeding. Wat mij in het begin van mijn praktijkjaren in ieder geval al heel snel opviel is dat gevoelige kinderen en volwassenen veel vaker reageerden op voeding dan de minder gevoelige kinderen en volwassenen, net zoals ik dat als kind bij mezelf had opgemerkt. Daar ik mijn hele leven al aura's kan zien, zag ik bij mijn cliënten bij inname van intolerante voeding dus ook een directe ontaarding in hun aura's ontstaan. Daarnaast reageerden zowel de aura als mijn cliënt, zodra de ontaarding ontstond, veel sensitiever op omgevingsprikkels. Zodra ik cliënten met HSP klachten consulteerden zag ik dat hun aura al ophield zo boven of net onder de knieën, en dat duidde dan direct op een verkeerde energie huishouding met als gevolg ontaarding. Wanneer er intolerante voeding werd ingenomen, werd de ontaarding nog veel sterker. Ook zag je direct een verhoogde sensiviteit in de aura die veel drukker bewoog en allerlei tentakels kreeg waarmee alle prikkels werden opgevangen. Vooral bij kinderen zagen we ook veel meer uitingen van agressie en hyperactiviteit. Ik heb jaren gewerkt met huilbaby's en pastte hun voeding en aarding aan. Het viel mij ook altijd op dat huilbaby’s vaak hele sensitieve baby’s waren met altijd een hele open aura. Bij alleen het aarden en afsluiten van de aura, werd het huilen echter niet minder. Ze werden wel beduidend minder schrikkerig. Pas wanneer tegelijkertijd de voeding werd aangepast en zelfs wat supplementen werden gegeven voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora verdween het huilen binnen een paar dagen! Bij de aura van die baby's zag je dan ook vanzelf weer een goede stevige beschermende aarding ontwikkelen.

 

Energetisch zag ik dezelfde lijn bij volwassen en vooral bij de mensen die al allerlei HSP klachten hadden, maar wat misschien verrassender is, is dat ik ook vele niet HSP'ers met hetzelfde aura patroon zag rondlopen en als we daar dan niets aan deden zij uiteindelijk ook HSP werden. Hiermee kreeg ik in ieder geval de bevestiging dat het echt niet alleen een energetisch probleem was. De aura's waren altijd overladen met paars(spiritualiteit) en groen(emoties) en men ontwikkelde allerlei "gaven" waardoor men heel veel waarnam maar uiteindelijk vaak ook bleek dat deze waarnemingen geen waarheid bleken te zijn of maar deels. De aura's waren altijd sterk ongeaard, boven het hoofd veel te hoog, te nerveus en veel te open. Als zij dan vervolgens op een uitgetest voedings patroon werden gezet en werden geaard leken die "gaven" eerst helemaal te verdwijnen om dan later na maanden vaak weer verder te ontwikkelen vanuit een juiste aarding. De "gaven" bleken dan veel objectiever, juist hanteerbaar en konden worden ingezet, na diepgaande training en bewustwordingstraject, om mensen hier werkelijk mee te kunnen helpen. Wanneer de cliënten die ik opleidde vanuit een solide basis, aarding en voeding gingen waarnemen en hun gaven gingen gebruiken, werden bij wijze van spreken weer even HSP op het moment wanneer ze het nodig hadden en sloten het daarna ook gewoon weer af.

Splitsing plexus solaris

Het vreemde hiervan was dat er ook altijd bij degene die nog geen juiste voedingspatroon hadden en zich nog niet hadden kunnen aarden, een splitsing/doorsnijding in de energie te zien was in de plexus solaris en dan in het spirituele gedeelte ervan. De kenners onder ons weten dat de plexus verdeeld is in drie energieën, de bovenkant de spirituele energie, midden de geestelijke IK-energie en de onderkant de aarde-energie. Eigenlijk is de plexus solaris een chakra die de hoog trillende spirituele energie naar de veel lager trillende aarde-energie omzet. En in de geestelijke energie van de plexus solaris, word de IK gemanifesteerd: wie ben ik, wat wil ik bereiken in het nu en hoe pak ik dit aan.

Energetische balans

Telkens zag ik letterlijk de energie instromen in de kruinchakra, via de voorhoofdschakra naar de keel en hartchakra en vervolgens naar de plexus solaris waar de energie zich omdraaide in het spirituele gedeelte van de plexus weer terug naar de hartchakra en keel etc. totdat zij de kruin weer uitstroomde. Normaal behoort de energie te dalen via alle chakra en uitstromend via de voeten de aarde weer in. Vervolgens weer via de voeten helemaal naar boven totdat zij de kruin uitstroomt. Zo creëert de mens een energetisch balans.

Overactieve organen

Ook begon ik te zien dat organen die gevoed werden door het spirituele deel van de plexus solaris, over-actief waren. De lever werkte op volle toeren, de maag was hyperactief en de alvleesklier zag ik voortdurend fluctueren in snelle en lage energie. En dit in een zeer hoog tempo. Ik begon ook te zien dat wanneer de alvleesklier weer lage energie had dat mensen als vanzelf gingen eten en dan vaak alleen maar koolhydraten en suikers. Vanuit mijn orthomoleculaire kennis begreep ik dat het lichaam duidelijk energie nodig had omdat door een verkeerde aarding de energie ook niet juist verdeeld kon worden. We krijgen dan ook simpelweg sterke honger vanuit een roep van onze hersenen dat het energie nodig heeft. In die honger wordt als het ware je bewustzijn enigszins uitgeschakeld en grijpen we net juist naar de snelle koolhydraten en suikers om ons tekort in de hersenen zo snel mogelijk weer op te lossen. Na inname van die snelle koolhydraten zag je de aura nog onrustiger worden en zich nog meer omhoogtrekken en werden kinderen nog drukker en nog meer hyperactief dan ze al waren. Ouderen werden onrustig, trillerig, geprikkeld, geïrriteerd, moe, hongerig, slaperig, schrikkerig, hypersensitief en moesten veel gapen. Ook al was het overdag, konden ze amper hun ogen open houden. Vaak werd dit dan weer opgelost door weer verkeerde voeding te eten en zo kwamen ze al snel in een totaal verkeerde negatieve spiraal. 

Effecten van aarding

In ieder geval bleek ook al snel dat wanneer ik deze mensen wildde aarden mij dat wel lukte, met heel veel meer moeite weliswaar, maar dat het effect van de aarding nooit lang vasthield. En ik heb niet de eerste de beste aardingsenergie, dus dat was al tekenend voor de negatieve spiraal waar ze inzaten en dat deze alles overheerst! Als men dan even geaard was sprak men er over dat ze zich zoveel meer beter voelden, rustiger, minder overprikkeld, meer in balans, minder pieken en dalen in emoties, minder boos en geïrriteerd, minder schrikkerig, minder faalangst, meer tegen kritiek kunnen en vooral veel meer het gevoel zich te kunnen beschermen tegen invloeden van buiten af. De oververmoeidheid nam ook direct af! Ze waren ook veel meer bewust van zichzelf en namen wel evenveel waar dan normaal, maar dan zonder de overprikkeling, het was minder overheersend en ze konden vooral ook veel langer doorwerken. Helaas was dit dan telkens weer voor korte duur. Als we veel mazzel hadden hield de aarding het anderhalve stand terwijl bij anderen zonder HSP klachten een aarding al gauw tien dagen kon standhouden en na een drie sessies een permanente aarding gerealiseerd kon worden.

Eliminatie van suikers en snelle koolhydraten

Proefondervindelijk hebben we destijds en dan spreken we over de beginjaren '90 testen uitgevoerd waar we begonnen met het elimineren van alle suikers en snelle koolhydraten in het dieet, maar ook werden ze uitgetest voor intolerante voeding uit een bloedserum in gespecialiseerde laboratoria, tegenover een groep waarin we dit alles niet deden. We volgden deze twee groepen voor 8 weken. Tegelijkertijd kregen beide groepen coaching in het ontwikkelen van meer bewustzijn en probeerden we een balans te brengen tussen het gevoel en verstand.

Gevolgen

Het resultaat was ronduit verbluffend! De aura’s van de groep die de suikers, snelle koolhydraten en intolerante voeding elimineerden en ondersteund werden door supplementen, werden veel rustiger!  Ik kon ze met gemak aarden, de alvleesklier-energie en de bijnieren kwamen acuut tot rust, de stofwisseling herstelde en de vele darmklachten verdwenen. Maar wat nog veel meer belangrijk was dat een heel groot percentage van de bekende HSP klachten als sneeuw voor de zon verdwenen! Er was daarnaast een enorme vooruitgang in het bewustzijn en de gevoel- en verstandsbalans. Innerlijke blokkades konden veel makkelijker getransformeerd worden omdat men veel sneller bewust was van hun blokkade en de inzichten veel groter waren. Emotionele uitbarstingen kwamen veel meer tot rust. Verborgen talenten achter de blokkades konden veel sneller ontwikkeld worden. De aura’s werden veel krachtiger, sterker in waarneming en vooral de IK kracht werd sterker en men won veel zelfvertrouwen terug.

Ik zag dat de aura’s bij de groep die de suikers, snelle koolhydraten en intolerante voeding elimineerden, per week sterker werden en dit terwijl de HSP klachten uiteindelijk nimmer en nooit meer voorkwamen! Maar ook kwam er een soort rust over de mensen heen, ze zagen er ook zo ontzettend veel beter uit, veel minder vermoeid en met heldere ogen. Een mooi bijkomend feit was ook dat iedereen behoorlijk wat gewicht verloor. Bij de andere groep zagen we dit herstel en herwinnen van hun IK- kracht veel minder snel of zelfs helemaal niet ontwikkelen. Ook konden de aura’s van deze groep niet hersteld worden in aarding en bewustzijn kon veel moeilijker ontwikkeld worden omdat er veel minder focus maar vooral IK-kracht aanwezig was om de confrontaties met zichzelf aan te kunnen. Men kon de blokkade ook veel minder breed inzichtelijk maken. Wat vooral heel belangrijk was is dat we wel zagen dat met goede coaching de HSP klachten meer hanteerbaar werden, maar ze bleven wel stuk voor stuk aanwezig.

Bewerkte voeding

In de jaren daarna tot nu toe heb ik ingezien dat mensen met HSP of degene die dit aan het ontwikkelen zijn, veel baat hebben bij voeding die een hoge energie in zich heeft. Bewerkte voeding zoals zuivel, suiker, gluten en alle granen maar vooral cake, koek, gebak, snoep, chips, koffie, energie drankjes, kant- en klaar eten, frisdranken met suiker en door-ons-zelf bereidde-voeding met een veel te hoge glycemische index, brengt de energie, dus ook de aura en de hersen-energie erg uit balans. Ook zag je duidelijk dat bespoten voeding, genetisch gemanipuleerde voeding en teveel dierlijke voeding (niet biologische dierlijke voeding) slecht verdragen werden. De toxines in een lichaam en neurotoxines in de hersenen hebben een groot effect op de verergering of stabilisering/"genezing" van HSP'ers.

Later ben ik zelf voedselpanels gaan uittesten en wanneer ik een voedsel panel uittest bij HSP'ers (bewust HSP of niet) dan reageren veel meer stoffen in een veel hogere intolerantie dan bij de groep mensen die de HSP klachten niet hadden. Telkens doet een eliminatie dieet wonderen zoals al boven omschreven. Ik heb de conclusie kunnen maken dat vooral HSPérs met een hoger bewustzijn veel meer bewust met voeding dienen om te gaan en dat is ook niet zo vreemd. Veel voedingsstoffen zoals hier boven omschreven werken eetverslavingen in de hand, obesitas, hormonale problemen, migraine, reuma, klachten van toxische overbelasting, auto imuunziekten, disbalans in de darmen en de lever, nieren, bijnieren, alvleesklier, maag en vele psychische klachten zoals onder andere depressies en ADHD.

Kortom verkeerde voeding en daardoor geen juiste energieverdeling, toxische overbelasting, neurotoxines door drugs, alcohol, roken en medicatie, belasten je hele lichaam en brengen dat uit balans. In dergelijke situaties worden de bijnieren het meest belast, de mens die vast zit in die negatieve spiraal van overprikkeling en verkeerde voeding, vraagt van zijn bijnier een voortdurende immuniteitsreactie. Ook door de vele emoties, angsten en overprikkelingen die HSP'ers heel vaak ervaren komt je lichaam in een vecht modes te zitten. De bijnieren moeten dan continu adrenaline en cortisol produceren en raken uiteindelijk uitgeput. Wanneer de bijnier uitgeput is dan krijg je onder andere te maken met intense vermoeiheden en energie tekorten. De nieren en bijnieren worden gezien als de energieverdelers van het lichaam en zij kunnen die taak niet meer goed uitoefenen. Als je dan ook bedenkt dat ons lichaam drie systemen heeft die voortdurende energie nodig hebben, nl: de hersenen, de immuniteit en de stofwisseling en er is niet genoeg energie, dan ontstaan er vreemde situaties. Bij sterke immuniteitsreacties kan dan zoveel energie nodig zijn dat er energie tekorten ontstaan bij de hersenen en stofwisseling. We worden dan intens koud, moe, verward, alertheid wordt minder en we krijgen acute honger  en grijpen we weer naar snelle suikers want de hersenen roepen zoals hierboven omschreven tenslotte om energie! Vervolgens ontstaat er dan weer een immuniteitsreactie op de verkeerde voeding en zo kan het zijn dat je lichaam en geest/ziel, voortdurend belast zijn door deze cyclus. Als jij je dan ook nog bedenkt dat aarding ook een juiste energie nodig heeft en dat de filters in onze hersenen dus ook afhankelijk zijn van energie dan begin je nu te begrijpen waarom HSP ontstaat. Je ziet de jeugd momenteel op grote schaal grijpen naar energie drankjes, drugs, roken, suikers en wat al nog niet meer, dit waarschijnlijk omdat wanneer ze het niet zouden nemen ze zouden merken dat ze zwaar vermoeid en depressief zijn. Deze oplossingen wekken alleen nog maar meer verkeerde energie op door een grote hoeveelheid adrenaline die de bijnier op zo'n moment moet produceren. Als je dan ook begrijpt dat je door adrenaline veel hectischer/agressiever en gevoeliger wordt dan begrijp je dat het teveel aan adrenaline een HSP'er geen goed doet. Ik denk persoonlijk dat dit ook de grootste reden is waarom er zo'n explosieve groei is van volwassenen en kinderen met HSP en ADHD etc. 

Het aanvoelen van de energie van de ander

We moeten ons nog 1 ding bedenken. Zou het mischien mogelijk kunnen zijn dat wanneer wij energetisch zo uitgeput zijn door de voortdurende immuniteitsbelasting en de bijnieruitputting, wij misschien zonder dat we het weten en bewust zijn, de energie van mensen om ons heen aftappen en we daarom zoveel last hebben van de emoties van anderen?  En daarom zo overprikkeld raken?? We bedenken dat anderen bij ons indringen, waarom zou het niet andersom zijn en dat mensen vanuit zwaar energie gebrek proberen te snoepen bij anderen. Snoepen we allemaal niet bij elkaar??

Lichaam het huis van je ziel

Als bewust mens dien je niet alleen emotioneel/mentaal in balans te zijn, maar ook je bewust van het feit dat het lichaam het huis van je ziel is en dat je dit perfect dient te onderhouden wil je optimaal het leven kunnen leven in volledige waarneming en ontwikkeling van jezelf. Ik merk aan de ene kant hier een hele grote bewustwording in maar de mensen die echt voor zichzelf en hun lichaam kiezen en een voedingspatroon en leefwijze totaal gaan omgooien, daar zijn er helaas een stuk minder van. Als jij geen HSP'er meer wilt zijn met alle negatieve hinderende aspecten hiervan maar wel alle voordelen ervan, zul je wel moeten. Niet half maar HELEMAAL het roer om gooien is het beste advies wat ik je kan geven.

 

Vind ik leuk!

7 reacties op het artikel “Hoog Sensitieve Persoonlijkheid (HSP) en voeding

 1. Maartje Dekkers

  Hoi Clara,
  Bedankt voor dit mooie artikel!
  Heb je nav dit artikel nog concrete voedingstips?

  Reageren
 2. Janine Sijmons

  Wat een heerlijk artikel om te lezen Clara. Dank daarvoor, ben al enige tijd bezig met het verdiepen in voeding. Ben nogal allergisch voor huisstofmijt en losse hondenharen en was vanuit deze visie een anti-histamine dieet gaan volgen waarbij ik wel minder prikkels krijg maar het dieet is niet vol te houden en ben ik de laatste weken me gaan verdiepen in een andere aanpak om prikkels te vermijden omdat ik er eigenlijk pas sinds kort achter ben dat alle klachten die ik afgelopen jaar in alle heftigheid kreeg veroorzaakt werden door hooggevoeligheid. Vanuit de hooggevoeligheid zullen ook de allergieen zijn ontstaan want die waren er voorheen ook niet. Na het lezen van jouw artikel is nu helemaal duidelijk dat voeding dus inderdaad een enorme trigger is voor prikkels. Ik heb nu begonnen in het powerfood boek van Rens Kroes, allemaal gerechten met enkel supergezonde ingrediënten dus geen suikers etc en niet onbelangrijk ook erg lekker en voedzaam. Heb hij nog tips ?

  Reageren
  1. Clara Ruizendaal Bericht auteur

   Dank je voor je complimenteuze reactie,

   Powerfoods kunnen ook erg prikkelen zowel in positieve zin als negatieve zin, ik zou dus heel goed blijven voelen of die voeding je prikkelt of overprikkelt. Verder Janine is het eigenlijk absoluut nodig om je intoleranties uit te laten testen, je kunt dit bij vele natuurgenezers laten doen. Ik eet zelf Paleo en dan koolhydraatarm en dat bevalt ontzettend goed.

   Heel veel sterkte en succes!

   Lieve groetjes,

   Clara

    

   Reageren
 3. hilde

  Dit artikel bevestigt onze ervaring met onze 14 jarige zoon…
  Geen vlees meer eten en geen suiker, doen wonderen!

  En dat was reeds na de eerste week! Hij veranderde reeds snel van een rusteloze, overprikkelde jongen, naar een zeer attente rustige jongen, …
  De sfeer in huis is zoveel aangenamer nu!

  Bedankt voor de info!

  Reageren
  1. Clara Ruizendaal Bericht auteur

   Hallo Hilde,

   Bedankt voor het reageren op mijn artikel. Fijn om te horen dat het voor jou een bevestiging is, inderdaad geeft een aangepast dieet zoveel meer rust en aarding voor jong en oud overigens. Hierdoor kan men alle overprikkeling door hoog sensitiviteit vele malen beter beheersen.

   Ik wens je heel veel rust toe en succes met je zoon.

   Met vriendelijke groet,

   Clara

   Reageren

Wil je op het artikel reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>