22 mei 2014 Clara Ruizendaal Bewust ouderschap 7 reacties
HSP'er

HSP en voeding

Wat mij toch best blijft verbazen zijn de vele adviezen betreffende HSP. Gek genoeg wordt er vrijwel nooit een link gelegd naar de werking van het lichaam en wat wel eens HSP op fysiek niveau zou kunnen veroorzaken. Je hersenen worden gevoed door allerlei voedingstoffen en neurotransmitters. Op het moment dat er een tekort hiervan in je brein ontstaat, er te weinig energie voor de hersenen beschikbaar is of er ontwikkelen zich door verkeerde voeding, drugs, drank, roken en verkeerde medicatie uiteindelijk neurotoxines en hormonale disbalansen, dan kunnen je hersenen en hypofyse hun functie niet goed meer uitoefenen en raakt het endorfinesysteem uit balans.

Endorfinesysteem

Het endorfinesysteem wordt geactiveerd door alle vormen van stress, exorfinen(melk, kaas, gluten, soja en spinazie) en andere opioïden, drugs, geneesmiddelen, niet-opioïde voedingsmiddelen (bv. suiker en smaakversterkers) maar ook door gedrag waaraan een verlangen, belonings- of voortplantingsfactor gekoppeld is.

Filter voor stress-, sensorische en sociale prikkels

Het endorfinesysteem werkt als een ‘buffer’ of een ‘filter’ tussen de buitenwereld en het ‘ik’. Het filtert stress-, sensorische en sociale prikkels doordat het zich onmiddellijk aanpast aan stress en de juiste neurotransmitters en hormonen vrijlaat. Mensen met een falend endorfinesysteem missen deze filter en krijgen deze prikkels dus eigenlijk ‘ongefilterd’ binnen. Geluid komt harder aan, geuren kunnen ondraaglijk worden en een opmerking voelt als een mokerslag. Voor mensen met autisme, maar ook voor mensen met hooggevoeligheid, MCS, ADD en ADHD is het verwerken van prikkels en emoties en het loslaten van ervaringen moeilijker. Wat minder bekend is, is dat je door hersenletsel (ook whiplash en en hersenkneuzing) door een ongeval of door een operatie in de hersenen een ontregeling kan ontstaan in de hypofyse. Hierdoor kan het endorfinesysteem dus ook totaal van slag raken. Maar hierover in een ander artikel meer.

Aantasting van het endorfinesysteem

Door al hierboven omschreden redenen kunnen de filters in je hersenen niet meer de juiste functie uitoefenen om jou te beschermen tegen allerlei prikkels van buiten af, maar het endorfine systeem lijkt altijd aangedaan. Wanneer jij je niet meer kunt beschermen tegen allerlei overprikkelingen ben je een HSP'er en ik hoop dat ik je met dit artikel op weg kan helpen naar een leven met alle voordelen van HSP maar dan zonder alle negativiteit ervan.

Waarom heeft HSP zo mijn aandacht?

Sinds mijn geboorte neem ik dingen en energie waar die anderen blijkbaar niet konden waarnemen. Voor mij was een mens iemand in een groot kleurenveld en ik sprak met ze zonder dat er woorden werden gebruikt. Ik voelde hun pijn en emoties en zag ik in hun aura's wanneer ze logen. Daar heb ik als klein kind mijn hersens over gebroken, waarom mensen logen als iedereen het toch kon zien!? Ik voorspelde dingen en ik snapte niet echt waarom anderen dit dan niet wisten. Ik droomde voorspellend en in mijn dromen leefde ik ook in een ander leven waar de dingen net steeds iets anders waren dan in het werkelijke leven, maar gek genoeg wistte ik wel dat het ook allemaal echt zo was. Soms had ik serieus moeite om de feiten uit elkaar te halen en had daarnaast ook nog serieuze herinneringen aan vorige levens wat het allemaal nog meer bemoeilijkte. In het dorp waar ik opgroeide werd ik al snel bestempeld als zwaar gestoord nadat ik op mijn 13e jaar mijn natuurkunde leraar in de klas had verteld dat ik moleculen en atomen kon zien. Ik zag wanneer het warm werd, wanneer de lucht vervuild was en ik kreeg nog veel meer informatie uit de manier hoe de moleculen en atomen tegen elkaar aan ketsten of in strengen achter elkaar aan vlogen. Van de natuurkunde leraar moest ik alles maar eens op het bord komen uittekenen en toen ik klaar was, was hij ijzig stil en zei met een hele nare toon "ik begrijp niet hoe jij aan deze informatie komt, je hebt gelijk in alles wat je zegt, maar jij komt mijn klas niet meer in!" Rond die tijd begonnen ook mijn "epileptische aanvallen" waarvan ik nooit het gevoel had dat het epilepsie was, ik kreeg hiervoor Depakine en andere opioïden, maar mijn klachten werden alleen maar erger en erger, wat ik nu natuurlijk ook volledig begrijp.

Hoofd overvol met informatie

Het voelde alsof mijn hoofd overvol zat met informatie die mijn hoofd niet kon verwerken en ik op een of andere manier door mezelf 'uit te schakelen' alle overmatige achtergebleven informatie zo er uit kon gooien. Ik ben destijds verplicht als 14 jarig meisje om mezelf om te laten draaien door psychiaters en wat al nog niet meer, maar het enige wat ze konden concluderen dat ik heel gevoelig was met een heel sterk karakter, tja…

Hyperactief

Daarnaast begon ik al heel snel te merken dat wanneer ik cola dronk en suiker at, ik dit overvolle gevoel in mijn hoofd veel sneller had. Ik moet 14 jaar zijn geweest toen ik mezelf op een gezondheiddieet ging zetten en bepaalde dingen, tot ergenis van mijn moeder, absoluut niet meer wilde eten. Daarnaast had ik een zusje, vijf jaar jonger en haar hele jonge leven bestond uit huilen, buikpijn en zwaar hyperactief zijn. We hadden haar de bijnaam "Zoef de Haas" gegeven, zo hyperactief was ze! Heel vaak trok ze mijn handen naar haar buik en haar onderbenen, ze zei dan altijd dat ze zichzelf zoveel rustiger voelde. Je begrijpt, ik ben zelf een op en top HSP'er en mijn zusje net zo, toch had ik na mijn 17e jaar toen ik uit huis weggegaan was en ik precies kon bepalen wat ik at en accuut stopte met alle medicatie, nergens geen last meer van had. Ik wist ook precies wat ik wel of niet moest doen om mezelf veel beter te voelen dan voorheen.

HSP

Je begrijpt wel dat mijn verleden mij op het pad heeft gebracht van de orthomoleculaire voedingsleer en ik tijdens mijn werk als holistisch orthomoleculair coach of voedingsdeskundige, al gauw een expertise ging ontwikkelen in huilbaby's en in mensen met dezelfde gevoeligheden zoals ik ze had. We hadden er destijds andere benamingen voor hetgeen dat nu HSP wordt genoemd.

Hoe ziet dit er energetisch uit?

26 jaar geleden toen ik mijn praktijk begon als holistisch orthomoleculair coach/voedingsdeskundige was er nog zo weinig bekend over het HSP, de werking van de hersenen en de overgevoeligheid voor voeding. Wat mij in het begin van mijn praktijkjaren in ieder geval al heel snel opviel is dat gevoelige kinderen en volwassenen veel vaker reageerden op voeding dan de minder gevoelige kinderen en volwassenen, net zoals ik dat als kind bij mezelf had opgemerkt. Daar ik mijn hele leven al aura's kan zien, zag ik bij mijn cliënten bij inname van intolerante voeding dus ook een directe ontaarding in hun aura's ontstaan. Daarnaast reageerden zowel de aura als mijn cliënt, zodra de ontaarding ontstond, veel sensitiever op omgevingsprikkels. Zodra ik cliënten met HSP klachten consulteerden zag ik dat hun aura al ophield net boven of onder de knieën, en dat duidde dan direct op een verkeerde energie huishouding met als gevolg ontaarding. Wanneer er intolerante voeding werd ingenomen, werd de ontaarding nog veel sterker. Ook zag je direct een verhoogde sensiviteit in de aura die veel drukker bewoog en allerlei tentakels kreeg waarbij het leek of er bewust informatie overal vandaan werd gehaald.  Dit in tegenstelling wat wij altijd denken dat een HSP'er als het ware door allerlei informatie van anderen "wordt lastig gevallen" Vooral bij kinderen zagen we ook veel meer uitingen van agressie en hyperactiviteit. Ik heb jaren gewerkt met huilbaby's en pastte hun voeding en aarding aan. Het viel mij ook altijd op dat huilbaby’s vaak hele sensitieve baby’s waren met altijd een hele open aura. Bij alleen het aarden en afsluiten van de aura, werd het huilen echter niet minder. Ze werden wel beduidend minder schrikkerig. Pas wanneer tegelijkertijd de voeding werd aangepast en zelfs wat supplementen werden gegeven voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora verdween het huilen binnen een paar dagen! Bij de aura van die baby's zag je dan ook vanzelf weer een goede stevige beschermende aarding ontwikkelen.

Sterk ongeaarde aura's

Energetisch zag ik dezelfde lijn bij volwassen en vooral bij de mensen die al allerlei HSP klachten hadden, maar wat misschien verrassender is, is dat ik ook vele niet HSP'ers met hetzelfde aura patroon zag rondlopen. Als we daar dan niets aan deden, dan werden zij uiteindelijk ook HSP. Hiermee kreeg ik in ieder geval de bevestiging dat het echt niet alleen een energetisch probleem was. De aura's waren altijd overladen met paars(spiritualiteit) en groen(emoties) en men ontwikkelde allerlei "gaven" waardoor men heel veel waarnam maar uiteindelijk vaak ook bleek dat deze waarnemingen geen waarheid bleken te zijn of maar deels.(De tentakels van de aura die overal informatie vandaan haalt) De aura's waren altijd sterk ongeaard, boven het hoofd veel te hoog, te nerveus en veel te open. Als zij dan vervolgens op een uitgetest voedings patroon werden gezet en werden geaard leken die "gaven" eerst helemaal te verdwijnen om dan later na maanden vaak weer verder te ontwikkelen vanuit een juiste aarding. De "gaven" bleken dan veel objectiever, juist hanteerbaar en konden worden ingezet, na diepgaande training en bewustwordingstraject, om mensen hier werkelijk mee te kunnen helpen. Wanneer de cliënten die ik opleidde vanuit een solide basis, aarding en voeding gingen waarnemen en hun gaven gingen gebruiken, werden zij bij wijze van spreken weer even HSP. Dit op het moment wanneer ze het nodig hadden en sloten het daarna ook gewoon weer af.

Splitsing plexus solaris

Ik zag ook altijd bij degene die nog geen juiste voedingspatroon hadden en zich nog niet hadden kunnen aarden, een splitsing/doorsnijding in de energie in de plexus solaris en dan in het spirituele gedeelte ervan. De kenners onder ons weten dat de plexus verdeeld is in drie energieën, de bovenkant de spirituele energie, midden de geestelijke IK-energie en de onderkant de aarde-energie. Eigenlijk is de plexus solaris een chakra die de hoog trillende spirituele energie naar de veel lager trillende aarde-energie omzet. Ook is het zo dat in de geestelijke energie van de plexus solaris, de IK wordt gemanifesteerd: wie ben ik, wat wil ik bereiken in het nu en hoe pak ik dit aan.

Energetische balans

Telkens zag ik letterlijk de energie in de kruinchakra stromen, via de voorhoofdschakra naar de keel en hartchakra door naar de plexus solaris waar de energie zich omdraaide in het spirituele gedeelte van de plexus weer terug naar de hartchakra en keel etc. totdat zij de kruin weer uitstroomde. Normaal behoort de energie te dalen via alle chakra en uitstromend via de voeten de aarde weer in. Vervolgens weer via de voeten helemaal naar boven totdat zij de kruin uitstroomt. Zo creëert de mens een energetisch balans.

Overactieve organen

Via bloedtesten zag ik dat organen die gevoed werden door het spirituele deel van de plexus solaris, over-actief waren. De lever werkte op volle toeren, de maag was hyperactief, de bijnieren en de alvleesklier zag ik voortdurend fluctueren in snelle en lage energie. Dit gebeurde in een zeer hoog tempo. Ik begon ook te zien dat wanneer de alvleesklier weer lage energie had dat mensen automatisch gingen eten en dan vaak alleen maar koolhydraten en suikers. Vanuit mijn orthomoleculaire kennis begreep ik dat het lichaam duidelijk energie nodig had doordat de energie door al die gestresste organen niet juist verdeeld kon worden. Op dergelijke momenten krijgen we dan ook simpelweg sterke honger vanuit een roep uit onze hersenen wat terstond energie nodig heeft. In die honger wordt als het ware je bewustzijn enigszins uitgeschakeld en grijpen we juist naar de snelle koolhydraten en suikers om ons tekort in de hersenen zo snel mogelijk weer op te lossen. Na inname van die snelle koolhydraten zag je eerst even de aura en de cliënt rustig worden om na nog geen 20 minuten de aura nog onrustiger en ongeaarder worden dan daarvoor, werden kinderen nog drukker en nog meer hyperactief dan dat ze al waren. Ouderen werden onrustig, trillerig, geprikkeld, geïrriteerd, moe, hongerig, slaperig, schrikkerig, hypersensitief en moesten veel gapen. Door de bloedtesten waar ze eerst een grote hoeveelheid suiker moesten innemen en dan een paar uur lang bloed werd afgenomen kon ik ook zien dat deze verschijnselen samen hingen met een hoge piek in het glucose gehalte en vervolgens weer een heel snel diep dal. Er stroomde dan zoveel insulline in het bloed en de bloedglucosewaarden daalden dan pijlsnel naar beneden en werd men zeer moe, ook al was het overdag, ze konden dan amper hun ogen open houden. Wanneer ze dan een paar uur niet meer mochten eten dan zag je weer veel adrenaline in het bloed komen wat weer de volgende hyperactiviteit onrust etc. veroorzaakte. Vaak wordt een dergelijk gevoel van overweldigende vermoeidheid of hyperactiviteit/onrust opgelost door weer verkeerde voeding te eten vol koolhydraten en suikers en zo kwamen ze al snel in een totaal verkeerde negatieve spiraal. 

Effecten van aarding

In ieder geval bleek ook al snel dat wanneer ik deze mensen wildde aarden mij dat wel lukte, met veel meer moeite, maar dat het effect van de aarding nooit lang vasthield. Ik heb niet de eerste de beste aardingsenergie, dus dat was al tekenend voor de negatieve spiraal waar ze in zaten en dat deze alles overheerst! Als men dan even geaard was sprak men er over dat ze zich zoveel meer beter voelden, rustiger, minder overprikkeld, meer in balans, minder pieken en dalen in emoties, minder boos en geïrriteerd, minder schrikkerig, minder faalangst, meer tegen kritiek kunnen en vooral veel meer het gevoel zich te kunnen beschermen tegen invloeden van buiten af. De oververmoeidheid nam ook direct af! Ze waren ook veel meer bewust van zichzelf en namen wel evenveel waar dan normaal, maar dan zonder de overprikkeling, het was minder overheersend en ze konden vooral ook veel langer doorwerken. Helaas was dit dan telkens weer van korte duur. Als we veel geluk hadden hield de aarding het anderhalve dag stand terwijl bij anderen zonder HSP klachten een aarding al gauw tien dagen kon standhouden en na een drie sessies een permanente aarding gerealiseerd kon worden. Nadat er geen aarding weer was kwamen alle klachten direct weer terug.

Eliminatie van suikers en snelle koolhydraten

Proefondervindelijk hebben we destijds en dan spreken we over de beginjaren '90 testen uitgevoerd waar we begonnen met het elimineren van alle suikers en snelle koolhydraten uit het dieet. Ook werden er bloedtests gedaan voor intolerante voeding in gespecialiseerde laboratoria, tegenover een groep waarin we dit alles niet deden. We volgden deze twee groepen voor 8 weken. Tegelijkertijd kregen beide groepen coaching in het ontwikkelen van meer bewustzijn en probeerden we een balans te brengen tussen het gevoel en verstand.

Gevolgen

Het resultaat was ronduit verbluffend! De aura’s van de groep die de suikers, snelle koolhydraten en intolerante voeding elimineerden en ondersteund werden door supplementen, werden veel rustiger!  Ik kon ze met gemak aarden, de alvleesklier-energie en de bijnieren kwamen acuut tot rust, de stofwisseling het endorfinesysteem en hormonale disbalansen herstelde en de vele darmklachten verdwenen. Maar wat nog veel meer belangrijk was dat een heel groot percentage van de bekende HSP klachten als sneeuw voor de zon verdwenen! Daarnaast was er een enorme vooruitgang in het bewustzijn en de gevoel- en verstandsbalans. Innerlijke blokkades konden veel makkelijker getransformeerd worden omdat men veel sneller bewust was van hun blokkade en de inzichten veel groter waren. Emotionele uitbarstingen kwamen veel meer tot rust. Verborgen talenten achter de blokkades konden veel sneller ontwikkeld worden. De aura’s werden veel krachtiger, sterker in waarneming en vooral de IK kracht werd sterker en men won veel zelfvertrouwen terug.

Twee verschillende groepen

Ik zag dat de aura’s bij de groep die de suikers, snelle koolhydraten en intolerante voeding elimineerden, per week sterker werden en dit terwijl de HSP klachten uiteindelijk nimmer en nooit meer voorkwamen! Maar ook kwam er een soort rust over de mensen heen, ze zagen er ook zo ontzettend veel beter uit, veel minder vermoeid en met heldere ogen. Een mooi bijkomend feit was ook dat iedereen behoorlijk wat gewicht verloor.

Bij de andere groep zagen we dit herstel en herwinnen van hun IK- kracht veel minder snel of zelfs helemaal niet ontwikkelen. De aura’s van deze groep konden niet hersteld worden in aarding, en het bewustzijn kon veel moeilijker ontwikkeld worden omdat er veel minder focus en IK-kracht aanwezig was om de confrontaties met zichzelf aan te kunnen. Men kon de blokkade ook veel minder breed inzichtelijk maken. Wat vooral heel belangrijk was is dat we wel zagen dat met goede coaching de HSP klachten meer hanteerbaar werden, maar ze bleven wel stuk voor stuk aanwezig.

Bewerkte voeding

In de jaren daarna tot op heden heb ik ingezien dat mensen met HSP of degene die dit aan het ontwikkelen zijn, veel baat hebben bij voeding die een hoge energie in zich heeft. Niet te verwarren met hoge koolhydraatrijke voeding. Bewerkte voeding, zuivel, suiker, gluten en alle granen, soja, spinazie maar vooral cake, koek, gebak, snoep, chips, koffie, energie drankjes, kant- en klaar eten, frisdranken met suiker en door-ons-zelf bereidde-voeding met een veel te hoge glycemische index, brengt de energie, dus ook de aura en de hersen-energie erg uit balans. Ook zag je duidelijk dat bespoten voeding, genetisch gemanipuleerde voeding en teveel dierlijke voeding (niet biologische dierlijke voeding) slecht verdragen werden. De toxines in een lichaam en neurotoxines in de hersenen hebben een groot effect op de verergering of stabilisering/"genezing" van HSP'ers.

Bewust omgaan met voeding

Later ben ik zelf voedselpanels gaan uittesten en wanneer ik een voedsel panel uittest bij HSP'ers (bewust HSP of niet) dan reageren veel meer stoffen in een veel hogere intolerantie dan bij de groep mensen die de HSP klachten niet hadden. Telkens doet een eliminatie dieet wonderen zoals al boven omschreven. Ik heb de conclusie kunnen maken dat vooral HSP'ers met een hoger bewustzijn veel meer bewust met voeding dienen om te gaan en dat is ook niet zo vreemd. Veel voedingsstoffen zoals hier boven omschreven werken eetverslavingen in de hand, obesitas, hormonale problemen, migraine, reuma, klachten van toxische overbelasting, auto imuunziekten, disbalans in de darmen en de lever, nieren, uitputting van bijnieren, alvleesklier, maag en vele psychische klachten zoals onder andere depressies en ADHD.

Vermoeidheid en slechte energieverdeling

Kortom verkeerde voeding en daardoor geen juiste energieverdeling, toxische overbelasting, neurotoxines door drugs, alcohol, roken en medicatie, belasten je hele lichaam en brengen dat uit balans. In dergelijke situaties worden de bijnieren het meest belast, de mens die vast zit in die negatieve spiraal van overprikkeling en verkeerde voeding, vraagt van zijn bijnier een voortdurende immuniteitsreactie. Ook door de vele emoties, angsten en overprikkelingen die HSP'ers heel vaak ervaren komt je lichaam in een vecht modes te zitten. De bijnieren moeten dan continu adrenaline en cortisol produceren en raken uiteindelijk uitgeput. Wanneer de bijnier uitgeput is dan krijg je onder andere te maken met intense vermoeiheden en energie tekorten. De nieren en bijnieren worden gezien als de energieverdelers van het lichaam en zij kunnen die taak niet meer goed uitoefenen. Als je dan ook bedenkt dat ons lichaam drie systemen heeft die voortdurende energie nodig hebben, nl: de hersenen, de immuniteit en de stofwisseling en er is niet genoeg energie, dan ontstaan er vreemde situaties. Bij sterke immuniteitsreacties kan dan zoveel energie nodig zijn dat er energie tekorten ontstaan bij de hersenen en stofwisseling. We worden dan intens koud, moe, verward, alertheid wordt minder en we krijgen acute honger daarnaast grijpen we weer naar snelle suikers want de hersenen roepen zoals hierboven omschreven tenslotte om energie! Vervolgens ontstaat er dan weer een immuniteitsreactie op de verkeerde voeding en zo kan het zijn dat je lichaam en geest/ziel, voortdurend belast zijn door deze cyclus. Als jij je dan ook nog bedenkt dat aarding ook een juiste energie nodig heeft en dat de endorfinesysteem en hun filterfunctie in onze hersenen dus ook afhankelijk zijn van juiste energie dan begin je nu te begrijpen waarom HSP ontstaat. Je ziet de jeugd momenteel op grote schaal grijpen naar energie drankjes, drugs, roken, suikers en wat al nog niet meer, dit waarschijnlijk omdat wanneer ze het niet zouden nemen ze zouden merken dat ze zwaar vermoeid en depressief zijn. Deze oplossingen wekken alleen nog maar meer verkeerde energie op door een grote hoeveelheid adrenaline die de bijnier op zo'n moment moet produceren. Endorfinesystemen die uit balans zijn en nijnieruitputtingen ontstaat ook steeds meer op jongere leeftijd. Als je dan ook begrijpt dat je door adrenaline veel hectischer/agressiever en gevoeliger wordt dan begrijp je dat het teveel aan adrenaline een HSP'er geen goed doet. Ik denk persoonlijk dat dit ook de grootste reden is waarom er zo'n explosieve groei is van volwassenen en kinderen met HSP en ADHD etc. 

Het aanvoelen van de energie van de ander

We moeten ons nog 1 ding bedenken. Zou het mischien mogelijk kunnen zijn dat wanneer wij energetisch zo uitgeput zijn door de voortdurende immuniteitsbelasting en de bijnieruitputting, wij misschien zonder dat we het weten en bewust zijn, de energie van mensen om ons heen aftappen en we daarom zoveel last hebben van de emoties van anderen? Dat dat de reden zijn dat we zo overprikkeld raken? We bedenken dat anderen bij ons indringen, waarom zou het niet andersom zijn en dat mensen vanuit zwaar energie gebrek proberen te snoepen bij anderen. Snoepen we allemaal niet bij elkaar?

Lichaam het huis van je ziel

Als bewust mens dien je niet alleen emotioneel/mentaal in balans te zijn, maar ook je bewust van het feit dat het lichaam het huis van je ziel is en dat je dit perfect dient te onderhouden wil je optimaal het leven kunnen leven in volledige waarneming en ontwikkeling van jezelf. Ik merk aan de ene kant hier een hele grote bewustwording in maar de mensen die echt voor zichzelf en hun lichaam kiezen en een voedingspatroon en leefwijze totaal gaan omgooien, daar zijn er helaas een stuk minder van. Als jij geen HSP'er meer wilt zijn met alle negatieve hinderende aspecten hiervan maar wel alle voordelen ervan, zul je wel moeten. Niet half maar HELEMAAL het roer om gooien is het beste advies wat ik je kan geven.

Lieve groet,

Clara

Vind ik leuk!

7 reacties op het artikel “HSP en voeding

 1. Cora

  Kun je mij iets meer vertellen over je (pseudo) epileptische aanvallen. Ik heb een dochter die ook een aantal vreemde (epileptische/migraine) aanvallen heeft gehad. Niemand weet wat het is geweest en we kunnen alleen hopen dat ze er geen meer zal hebben. Voeding is al behoorlijk aangepast. Weinig gluten, weinig suiker, veel eiwitten, fruit en groente. Geen frisdrank. Veel eigengemaakte tussendoortjes etc.

  Reageren
  1. Giselle

   Daar ben ik voor mijn zoon ook geïnteresseerd in! (Dezelde vraag)

   Reageren
  2. Clara Ruizendaal Bericht auteur

   Hallo Cora,

    

   Dank je voor je bericht.

    

   Voor je dochter zou ik je willen adviseren om geen granen, echt helemaal geen suikers en melk meer te laten eten. Zorg ook dat de snelle koolhydraten totaal uit haar dieet geëlimineerd zijn, ook agavestroop en honing en snelle fruitsoorten zoals peer, banaan en druiven, maar ook de melk en alle melkproducten zijn bekende triggers.

    

   Verder kan het zo zijn dat ze een neurotransmitter tekort heeft, althans bij veel patiënten met epilepsie blijkt dit zo te zijn, ook bij mezelf was dit naast de voeding ook een probleem. Ik (of iemand anders) zal haar dan hiervoor helaas wel moeten uittesten om precies er achter te komen welke deficiënte neurotransmitters ze heeft.

    

   Ik hoop dat ik je enigszins op weg heb kunnen helpen.

    

   Warme groetjes,

    

   Clara

   Reageren
 2. Matt

  Tip: leg de volgende eerst kort uit wat HSP is, dan bereik je ook de mensen die nog niet zo thuis zijn in de materie maar wel nieuwsgierig zijn…

  Reageren
  1. Clara Ruizendaal Bericht auteur

   Is zeker een goede top Matt, dank je wel ik zal de volgende keer daar op letten :)

    

   Reageren
 3. Karin

  Hoi Clara,

  Ik vin het echt een geweldig artikel , heel herkenbaar!! Ik had er nooit over nagedacht dat voeding zoveel invloed op een hsp heeft, daar hoor je veel te weinig over. Wat ik wel een beetje mis in je artikel is de voeding die dan wél goed voor je is, je noemt al de voeding die je beter kunt vermijden, maar voor welke voeding kun je dan wel het beste kiezen?
  Ik vind het zelf ook heel moeilijk om te aarden, hopelijk kan ik hier met de juiste voeding iets aan doen.

  Dankjewel voor dit inzicht!

  Liefs van Karin

  Reageren
  1. Clara Ruizendaal Bericht auteur

   Hallo Karin,

   Excuses voor het late beantwoorden van je vraag. Het beste is een Paleodieet te volgen van biologische voeding.

   Groetjes,

   Clara

    

   Reageren

Wil je op het artikel reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>